tisdag 31 mars 2009

Blir man ful av att bo i förorten?

-Du kan inte flytta till förorten!
-Varför det?
-För att... man blir ful av att bo där!

Jag minns inte i vilket sammanhang jag hörde detta, men jag minns att jag hånskrattade inombords. Det är väl klart som fasen att det inte spelar någon roll var man bor. Även om vi skulle flytta ganska långt från stan så fanns det inte på kartan att jag skulle bli en sån där morsa som går ner till Centrum i mjukisbrallor utan att sminka sig.

Nu har det gått drygt ett år. Och jag är inte så säker längre. Dagarna bara går utan att jag hittar den minsta anledning till att försöka anstränga min klädsel lite. För vem skulle jag liksom anstränga mig? För bebisen? De pensionerade grannarna i området? De stressade föräldrarna vid dagislämningen? Häpet inser jag att jag tycker att det är överdrivet att sminka sig för en tur till Centrum. Visst, åker vi in till riktiga stan (läs Söder) så fixar jag mig såklart. Men kan inte låta bli att förundras över hur Söder-mammorna ser ut när de leker med sina barn i lekparken. Sådär ser ju jag ut när jag ... jobbar.

Just det. Kanske är det inte bara förortens fel. Det kanske även har något med att vara ständigt trött av sömnbrist och pressad av tidsbrist på morgonen att göra. Men jag kan ändå inte släppa att det lite är förortens fel, det här stadiet av osnygghet jag befinner mig i. Annars skulle väl inte Söder-mammorna gå runt och vara så snygga?

P.S Jag har inte gått ner till Centrum i mjukisbrallor. Ännu. D.S.

Dagmars eko-kollektion för våren/sommaren 2009


(Bild: Elle.se)

(Bild: Elle.se)
Dagmars eko-kollektion består av en svart spetsklänning, en mini-coctailklänning, en tunnstickad kofta, två t-shirts och en klänning som påminnner om rottingens struktur i sitt utseende. Du kan se alla bilderna på ELLE.se. Jag valde de två plagg i kollektionen som kändes lite vardagligare, eftersom jag väldigt sällan klär upp mig till tänderna. Den svarta mini-klänningen känns både enkel, bärbar och festlig på samma gång.

Vintage-väskor i vinyl

Snart börjar fotbollssäsongen, och jag funderar på att investera i den här fina, gamla Adidas-väskan från Kupan. Det är ju roligt om träningen känns lite chic!



För den hotell-weekend i herrgårdsmiljö som jag och Maken förhoppningsvis kommer att komma iväg på någon gång väljer jag den här röda istället. Perfekt storlek för en weekend-packning. Också från Kupan.



Och för en fika på Söder i vårsolen vill jag ta med mig den här som finns hos Etsy:Ladies and gentlemen. Eller så nöjer jag mig med en jag har som är nästan likadan, fast senapsgul.


(Bild: Etsy: Ladies and gentlemen)

måndag 30 mars 2009

Lyxig butik för organisk skönhetsvård


(Bild: Rich hippie)

På Linnégatan 19 i Stockholm hittar man butiken Sundloef, som har specialiserat sig på lyxiga organiska och naturliga skönhetsprodukter. Så här skriver de själva på sin hemsida:

" Tanken bakom Sundløf Organic Skin Care är att kunna erbjuda den kvalitetsmedvetna kvinnan och mannen det bästa inom ekologisk hudvård och hårvård. Vi har själva länge saknat en affär med kunskap och engagemang för både hudvård och miljö."

Ett av märkena man säljer är fantasieggande Rich hippie och systermärket Nature girl. Välkända Dr.Hauschka är ett annat. Det bästa är att man inte behöver åka till Stockholm för att handla därifrån, det går lika bra att använda deras webshop.

Kreativt modereportage om danska designers


(Den gula kappan till vänster är en favorit)
I ELLE nr 4/09 finns ett fantastiskt fint modereportage med kläder från danska designers. Jag har ägnat en lite stund åt att gå igenom några av dem för att försöka hitta någon med en uttalad ekoprofil, utan större framgång. Slow fashion behöver ändå inte alltid vara synonymt med ekologiskt. Ibland kan kläder av hög kvalitet och klassiskt snitt vara minst lika hållbart. Jag måste säga att jag blev väldigt förtjust i by Malene Birgers kollektion för våren och sommaren. Mycket klassiska plagg med modern touch blandat med lite galnare färger och udda kombinationer. Kolla in den här!
Malene Birger har också ett starkt välgörenhetsengagemang i UNICEF.

söndag 29 mars 2009

Medveten modehelg på Nordiska muséet 4-5 april


I helgen är det dags, det ordnas en medveten modehelg på Nordiska muséet i Stockholm. Program, föreläsningar och försäljning av vintage och ekokläder. Här kan du läsa hela programmet. Biljetterna kostar 100 kr styck och beställs via Ticnet.

EU skärper lagen kring nano-partiklar i kosmetika

Nano-partiklar är oerhört små, och det saknas tillräckligt med kunskap om hälsoeffekterna, men det finns oroande tecken på att de kan ta sig in i kroppen och orsaka cancer. Nano-partiklar är vanliga i bland annat solskyddskrämer och läppstift och är ofta svåra att identifiera i innehållsförteckningen. I veckan fattades ett beslut i EU-parlamentet som innebär hårdare krav på vetenskapliga undersökningar, hälsotester och tydligare märkningar. Läs mer på Carl Schlyters, EU-parlamentariker för Miljöpartiet de Gröna, hemsida och i Ny Teknik.

Äldre artiklar i ämnet:

Kosmetika kan framkalla cancer
Apotekets kommentar om nano-partiklar i kosmetika

Gudrun Sjödéns sommarkollektion

Gudrun Sjödén har länge varit vägledande när det kommer till hållbarhet, ekotänk och kvalitet. På fredag släpps sommarkollektionen i butikerna, men finns redan nu färdig att inspektera på webben. Kollektionen känns väldigt mycket Gudrun, hon håller fast vid sitt specifika uttryck, som också gör att hon behåller många kunder över tid och modets svängningar. Mina favoriter hos Gudrun är ofta lite mer neutrala, och några godbitar tyckte jag att det fanns att hämta i sommarkollektionen 2009. Min favorit blev den här tunikan som finns i flera olika färgsättningar. Se hela kollektionen på hemsidan.
(Bilden på favorittunikan hämtad från Gudrun Sjödén)

lördag 28 mars 2009

Unika och vårfina väskor från Olydig

Praktiska prylar som skapar habegär hittar man hos Olydig. Allt från plånböcker och väskor till små tampongfodral. Här är mina favoritväskor modell mindre. 350 kr styck kostar de.
Alla varor är unika, så det gäller att inte tveka om man hittar något man vill ha!



torsdag 26 mars 2009

Svarta blomster - En vår utan pasteller!

Vem har sagt att våren bara ska vara pasteller? Jag vill klä mig i svart när jag ser dessa skönheter:

onsdag 25 mars 2009

Senaste fyndet från Kupan!

Jag är kär i vår lilla Kupan butik. Jag älskar de snälla tanterna som låter barnen plocka med leksakerna och bjuder på kaffe. Jag får nästan dåligt samvete när jag handlar fina märkeskläder alldeles för billigt. Funderar på om jag ska erbjuda mig att konsulta lite så att Röda korset kan tjäna lite mer pengar. Fyndade denna topp från Whyred för 35 kr idag. Skulle gladeligen ha betalt 100-200 kr för den. Ja, varför gör man inte det? Hade lite bråttom, så jag hann inte kolla om "min" omöjliga hallmöbel blivit såld ännu. Det svider lite i hjärtat när jag tänker på den.
(Topp från Whyred 35 kr)
Svart/rödrandigt ger lite rockiga vibbar så den stylas snyggast med slitna favoritjeansen från Nudie. Jag håller tummarna för att jag ska kunna använda dem en vår till innan de faller sönder i molekyler!

Swap-o-rama snart i Stockholm också


(Bild från Sydsvenskan)

Hanna, Bittra Britta, låter hälsa att det snart kommer bokas ett datum för Swap-O-rama i Stockholm också. Det var premiär i Malmö för ett par veckor sedan och nästa datum i Göteborg är den 18:e april. För er som bor i Stockholm och är intresserade är det bara att hålla utik efter ett datum på Swap-o-rama.se. Där kan du också läsa mer om vad Swap-O-rama går ut på eller besök Bittra Brittas blogg.

Sydsvenskans artikel från Swap-O-rama i Malmö.

Tant-trenden del II - Ska det vara tant ska det vara hatt!

Stilförebilder lånade från Advanced style:
Rosa skönhet från Kupan, 25 kr.
Matcha med figursydd, rutig kavaj, 45 kr
Min vän H i egen stickad mössa. Hon funderar dock på att lägga av med vattengympan nu när Tjejvasan är avklarad. Det blir lite "too much" kanske?

tisdag 24 mars 2009

Bloggtips!


(Bild och hantverk: Oknytt)
Blev så glad när jag ramlade in på Oknytts blogg. Smycken, väskor och kläder av återbruk. En tröja blir ett par vantar, PET-flaskor blir unika armband och knappar blir örhängen. Den här bloggen får ni inte missa!
Genom Oknytt hittade jag två bloggar till som jag genast la till i blogglistan; Merry go round som skriver om vintage och handgjort och iHannas Creative Space som handlar om konst och inte mode, men som ni kanske märkt tycker jag att dessa två ting passar jättebra ihop, så jag kommer säkert hämta inspiration från Hanna!

måndag 23 mars 2009

The Beauty is in the eyes of the beholder


(Egen bild)

Klädbytardag


När det ordnades en klädbytardag i bekantskapskretsen satt jag på Närakuten med Treåringen som åkt på öroninflammation natten innan.
Syster-yster däremot gjorde flera fina bytesfynd. Igår kväll kom hon in hos oss från snöblasket i en jättesöt etno-influerad klänning med små apor i mönstret (syns inte så bra på bilden) och lyste upp hela hallen! Ett par klänningar till hade visst slunkit med hem. Klädbytardagar borde vara obilgatoriska i varje kompisgäng minst en gång i halvåret, tänk vad mycket nytt man skulle slippa köpa. I alla fall jag handlar oftast för att jag tröttnat på det jag har och inte för att jag verkligen behöver. För seriöst, nu för tiden växer man inte direk ur kläder!

Vårkänslor: Ett droppande stuprör och solgula eko-sneakers


(Bild: Min egen)


(Bild: Veja)
Även om snön kom som ett paket på posten den här veckan så har jag ändå lyckats hålla liv i lite vårkänslor. Det plaskar och rinner ute och jag är övertygad om att våren snart är här på riktigt. Veja har massor med våriga ekosneakers i sitt sortiment! Tycker man att dessa gula är allt för spralliga finns de i lila och grönt också. Titta in i deras webshop och bli inspirerad! Skorna tillverkas med omsorg om både människor och natur i samarbete med små tillverkare i Brasilien.

Kemikalier i vanliga hudkrämer stör vattenlevande djurs fruktsamhet


(Organic surge, utan parabener)
Råd och rön har granskat ett antal vanliga hudkrämer på marknaden. Det visar sig att flertalet innehåller starka kemikalier, bland annat parabener som stör fruktsamheten hos vattenlevande djur. Förvånande nog innehöll även Body shops produkter både parabener och ett tiotal allergena parfymämnen. Där känner i alla fall jag mig lurad då jag anser Body shop vara ett varumärke jag litar på.
Ett av de fem märken som inte använder parabener i sina krämer var Organic surge. Såg häromdagen att Lindex säljer deras hårvårdsprodukter. Kolla hela sortimentet på deras hemsida. Läs hela artikeln här. *
* Såg nu att artikeln på Råd och rön bara fanns tillgänglig under några timmar och att det annars är en betaltjänst. Vet i alla fall att en annan kräm som inte innehöll parabener var Änglamarks och tror även att Apotekets egna variant testades utan. Det går säkert att kolla med Apoteket. Stark kritik riktades mot Hello Kitty-hudkrämen som marknadsförs av H&M eftersom den kan uppfattas som att den marknadsförs till barn, även om H&M förnekar att så är fallet.

lördag 21 mars 2009

Somriga ekoklänningar!

Hildur har ett bra utbud av olika designers ekokollektioner. Mina favoriter kommer från Erica Laurell och Righteous fashion. Såg även att de hade toppar från Righteous fashion till överkomliga priser, runt 500-lappen, vilket känns som ett bra pris när man vet att kläderna är både ekologiska och rättvisemärkta.
Den här klänningen från Erica Laurell känns som ett bra eco-val. Klassiskt mönster och design och stickad i ekologisk bomull. Nyinkommen.
(Bild: Hildur.se)
Den här klänningen är också ny från Erica Laurell. Gillar modellen, och turkost är ett säkert sommar-kort.
(Bild: Hildur.se)
Tunikan från Righteous fashion funkar lika bra till byxor, så slipper man vänta och längta till den riktiga våren innan man kan börja använda den. Tycker om det enkla i deras design.
(Bild: Hildur.se)
Righteous fashion tilldelades etik-priset Terre de femmes av franska stiftelsen Yves Rocher med motiveringen:
"Att kombinera mode, flärd och med ett utpräglat miljötänk och en målsättning att växa som företag gör Paula Kermfors och Kajsa Cappelen Holst till viktiga förebilder för dagens ungdomar och entreprenörer. Med sitt projekt Righteous Fashion var de en given vinnare i den svenska delen av Terre de Femmes."
Priset syftar till att uppmärksamma kvinnor som gör insatser för miljön och bidrar till allas välbefinnande. Läs mer på Camino magasin.

fredag 20 mars 2009

Jag vet inte ens om jag gillar henne, men jag är klart fascinerad!


(Bild: Allt om Stockholm)


Det som fascinerar mig mest är nog håret. Till och med när hon uppträder i Melodifestivalen inför miljontals TV-tittare ser Caroline af Ugglas ut som att hon knappt borstat håret innan hon går ut på scenen. Det ser så otroligt okonstlat ut att jag genast blir misstänksam; det måste ju vara arrangerat? Ingen kan väl vara så där totalt obrydd och naturlig? Eller kan hon det? Det är i alla fall tufft att gå mot strömmen.

Gillar också det här citatet hämtat från DN:s kulturdel i morse (med anledning av att reportern frågar om hon blivit folklig):

"Jag har alltid varit en glad person, utan ont uppsåt. När jag var 25 år kanske jag hade pannan i veck och tyckte att jag var kreddig. När man blir äldre mognar man och inser att det begreppet inte existerar." Caroline af Ugglas

torsdag 19 mars 2009

Varför är vår hall så hopplös?


(Hallmöbel 160 kr, Kupan)
Letar med ljus och lykta efter en snygg och funktionell möbel att ha i hallen. Tyvärr så är vår hall helt hopplös. Det finns inga bra väggar att ställa saker mot och den är hopplöst rörig, trång och smal. Just nu står dessutom en gigantisk barnvagn i vägen för det mesta. Hade så gärna velat att det fanns plats för den här snygga saken.

onsdag 18 mars 2009

Ljuvligt blomstrande små kaffekoppar för en femma

Nu behöver jag inte några kaffekoppar, men gärna en blåblommig blus, en broderad väska med
en rosa nyponros eller en Kina-inspirerad sjal. Allt porslin från Kupan i Tumba, 5 kr koppen.





Kökslampa med skön retro-känsla och den perfekta herr rocken

Det är verkligen fyndläge på vår lilla lokala Kupan-butik. Brorsan var riktigt fascinerad över att det var så lite utplockat och priser som på den gamla goda tiden. När second hand fortfarande var billigt.

Den här snygga kökslampan blir perfekt till nya lägenheten, 50 kr kostade den.


"Jag har letat efter en rock på second hand sen jag var 14, men inte hittat någon jag varit nöjd med försen nu", konstaterade han belåtet. Eventuellt måste knapparna bytas ut, men jag tyckte att han kunde vänta tills stilsäkra flickvännen fått säga sitt.



Jag tyckte att han skulle slå till på dessa Filippa K byxor för 50 kr, till flickvännen också, det är ju som hittat! Men det vågade han inte. Om de funnits i min storlek hade jag köpt dem själv.

tisdag 17 mars 2009

Tanten i modet


(Drottning Elizabeth, stilikon då och nu)



Den söta lilla tanten har tillåtits influera modet ett tag nu. Hur bärbar looken är vete fasen, men inget kan väl vara enklare att hitta second hand än lite trevliga tantkläder? Varenda liten Myrornas och Kupan måste ju krylla av dem! DN listar "Tanten" som en av vårens viktigaste trender 2009, och inte bara i modet har det tantiga gjort ett återtåg.

Flera av mina väninnor omfamnar tanten helhjärtat och ägnar sig åt stickning (där kan vi prata slow fashion, för fort går det inte när man är ovan), baka småkakor, gå med stavar och vattengymnastik. På designtorget säljs retro-fina stickbeskrivningar. Man har tröttnat på att försöka vara så ung och hipp hela tiden, och jag kan bara säga äntligen! För det känns som att vår generation har haft väldigt svårt att skiljas från vår "cool-status"och klamrat oss fast vid den så länge som möjligt.

(Handspunnet ekologiskt bommullsgarn från Blue Sky)

På underbara bloggen Advanced style kan du hitta inspiration från massor av coola tanter och farbröder med stil! Missa inte!

måndag 16 mars 2009

Vårvinterns bleka färgskala när naturen tar ett djupt andetag

Det kan kännas lite lätt hoppläst så här års, precis innan våren andas in för att möta oss i all sin prakt. Tittar man riktigt noga kan man ändå finna skönheten i de blekta pasteller som man hittar ute. Jag gillar färgskalan och blir riktigt inspirerad!
(En kofta i ton med björkens hängen kanske?)
(Gärna en vårkappa med färg från vissna nyponrosor)
(Demin i färgskala med en lekplats som inte målats om på länge)
(Knäkort, tunn klänning i bommull som tallens rötter)

söndag 15 mars 2009

Är begreppet trend utdaterat?



(Bild: Expressen, vårens hippi-trend))

Det är intressant att modevärlden fortfarande använder sig av begreppet trender, när modet endast tycks bestå av olika stilar som kommer och går med jämna mellanrum. Att försöka vara trendig mot bakgrund av dagens moderapportering måste snarare göra dig schizofren då varje säsong bjuder på hundratals olika valmöjligheter. Är det inte lika bra att välja en stil man trivs med och sedan köra på den? Tills man töttnar vill säga. Vårens mode känns igen från otaliga tidigare säsonger. Eller vad sägs om hippi-trenden (ibland kallat bohem chic) eller den blommiga trenden? Kan nog leta upp ett antal varianter av båda delarna i garderoben, och det är ju klimatsmart och bra. Så det är bara att rota fram vad du har ur den marina, blommiga, bohem-chica, glammiga, trashiga trenden och köra ett varv till helt enkelt.

Vintage får också ett större utrymme i den vanliga mode-rapporteringen, Expressen gör till exempel en bildspecial med vintage-mode av vårens trender.
Ur garderoben att använda i vår:


Bohem-chic tunika från Indiska, 2008

Bohem-chic klänning från H&M, sent 90-tal


Bohem-chic klänning, 60-tal