söndag 22 februari 2009

Hur är det med budgetkedjornas Ekosatsning?



(Organic cotton från H&M, min favorit längst upp till höger)




(Organic cotton i murriga färger från Lindex)

H&M satsar stort på ekologisk bommull i sina kollektioner. Även Lindex har numer kollektioner av organisk bommull. Men många är skeptiska till företagens engagemang. Självklart ligger det ett kommersiellt intresse bakom, men betyder det att man inte gör en insats för miljön om man handlar ekokläder från de stora budgetkedjorna?

Det finns flera olika aspekter att ta hänsyn till. Finns till exempel intresset att ställa om hela sin produktion av kläder till ekologisk bommull? Helt möjligt menar den svenska bommullsleverantören Dibb AB, Europas största importör av ekologisk bommull (läs artikel). Frågan är då varför man nöjer sig med mindre än så.


Det är dessutom inte alltid enkelt att hitta kläder från företagens ekokollektioner ute i affärerna, skrev e24 i en artikel i höstas. Om de nu satsar så stort på ekokläder, varför finns det inga att köpa? Jag får också den känslan när jag frågar hos de lokala Lindex och HM-butikerna där jag bor. Jo, de har haft byxor och underkläder, men de är nog slut. Kvar finns de obligatoriska T-shirtsen från H&M och en baströjor i jordiga färger hos Lindex. Samtidigt så har personalen märkt av ett ökat intresse, det är många som frågar efter ekokläder.

Asfaltsblomman kritiserar i sin modeblogg bland annat H&M för att vilja profitera på Ekovågen samtidigt som man inte tar ett större socialt ansvar för rättivsa villkor vilket hon självklart har en viktig poäng i. Ändå var H&M ett av de företag som fick bäst resultat i den etikundersökning som IKEA kritiserades väldigt hårt i. Även Lindex och Indiska fick bra resultat.


Trendigt eller ej, kan man bidra till att de stora kedjorna fortsätter att satsa miljövänligt genom att köpa deras ekologiska kollektioner ser jag inget fel i det. Sen kan man tycka att Lindex kunde satsa på ett roligare utbud än dessa tråkiga bommullstoppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar