måndag 23 februari 2009

Filippa K: Eco, vintage och tidlös design



Filippa K är en av de svenska designers som gått på export österut i utsällningen Eco chic som arrangeras av Svenska Institutet. "Towards sustainable Swedish fashion" är ledorden för projektet och syftar till att visa på etiska och miljövänliga alternativ i modebranschen. Utställningen premiärvisades i Belgrad november 2008 och kommer att avslutas i Berlin i januari 2010.
Som de flesta andra klädmärken har Filippa K kläder som är mer och mindre miljövänliga. Kraven för att uppfylla alla kriterier för en Svanen-märkning är väldigt hårda, berättar man i Fillipa K butiken i Götgatsbacken. Därför är endast bastrikå tröjorna i svart och vitt samt ett par jeans helt märkta som ekologiska. Ofta är det i färgningen av kläderna som det blir problem, berättar man vidare. Trots detta strävar Filippa K efter en så miljövänlig profil som möjligt på alla sina kläder. Även de kläder som inte är märkta som ekologiska har alltså tagits fram med största möjliga miljöhänsyn.


I somras öppnade också Filippa K:s egen märkesbutik för vintagekläder på Hornsgatan i Stockholm. Den drivs i regi av erkända Judits second hand. Eftersom Filippa K gjort sig kända för sin tidlösa design är vintagebutiken säkert väl värd ett besök. Jag tror att jag ska ta en tur dit senare i veckan för att titta på utbudet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar