lördag 28 februari 2009

Resultatet av ekohårfärgen




(Bild: Eleven.se)

Jag använde en färg som heter Tints of nature som innehåller certifierade organiska produkter och innehåller ingen ammoniak eller starka kemikalier. Färgen var i konsistensen ungefär som vanliga hårfärgningsmedel och applicerades på torrt hår. Verkningstiden är också samma som hos vanliga färger, c:a 30 minuter. Det var lite svårt att se till att allting täcktes, men själva resultatet blev jättebra tycker jag. Glansig, fin färg. Kanske lite mörkare än jag förväntat mig, så man ska nog välja en nyans ljusare än vad man tror att man ska ha från början. Jag använde färgen Guldbrun, men det ser mer ut som mellanbrun enligt färgkartan. Kanske färgen ljusnar något efter ett par tvättar.

I vilket fall som helst tycker jag att den här färgen funkar precis lika bra som någon annan och jag kommer att fortsätta använda den. Den kostar 127 kr (hos Bodystore) och finns att köpa hos Eleven och Bodystore bland annat.

fredag 27 februari 2009

Vackra eco armband!


(Bild: Unnamei Eco living)

Dessa fina armband vill jag ha till min svart/vit randiga klänning från Gudrun Sjödén. Armbanden kommer från Unnamei Eco Living och du kan se fler armband på deras hemsida. Förutom smycken och accessoarer har de som namnet antyder också eco inredning. Och skönhetsprodukter. En riktigt fin webplats att handla ifrån!

Eco by Ellen


(Bilderna är lånade från Ellen Wiströms hemsida)

Jag hittade den här spännande damen när jag letade efter Eco accessoarer i etnisk stil på nätet. Ellen Wiström håller till i Linköping och syr/designar hemma från vardagsrummet. Hon är utbildad sömmerska och kulturvetare och jobbar mycket med återvunna material och syr även om dina gamla plagg enligt önskemål. E-butiken verkar ligga på is just nu, men det går att kontakta henne via hemsidan för beställningar. Där kan du också se fler bilder på plagg i hennes galleri.

torsdag 26 februari 2009

Bärbara ränder oberoende av trender



Ju mer jag bläddrar i katalogen från Gudrun Sjödén, desto fler saker hittar jag som jag faktiskt gillar! Svart/vit randiga kläder är alltid bärbara och stilrena samtidigt som man kan skapa sig en punkig look om man känner för det. Jag har säkert fem svart/vitrandiga tröjor i min garderob redan, och fler lär det bli. Den fina kollektionen med multiränder i stickat och trikå kan du se här.


Även hos de stora modehusen kommer ränderna som ett brev på posten varje ny vårsäsong. På bilden ränder från Marc Jocobs, Michael Kors och Hussein Chalayan. Breda och grafiska ränder ska det vara, skriver ELLE i sin trendbilbel för våren 2009. Verkar som att Gudrun Sjödén är helt rätt ute med andra ord.

En modebloggare ska ha tydliga narcisistiska drag

Eftersom jag inte bloggat om mode särskilt länge och inte hade några speciella föreställningar om vad det innebar tänkte jag att jag skulle kolla in lite andra, vanliga modebloggar för att se vad det ska handla om egentligen. Min idé var ju snarare någon slags tanke om att göra en insats genom att hitta bra, etiska alternativ till det vanliga utbudet.

Det som slog mig var att man uppenbarligen ska vara ganska narcisistisk för att driva en modeblogg. Bilder på bloggarnas innehavare förekom i var och vartannat inlägg. Ofta i form av "Dagens outfit". Tyvärr tror jag inte att det kommer bli så mycket av den varan i min blogg. Eller rättare sagt ni ska få slippa se mig stå osminkad och ruffsig i favoritjeansen och den tröja som råkade ligga överst i garderoben. Nu under föräldraledigheten ligger mitt intresse för kläder och mode i första hand på ett teoretiskt plan tyvärr, eftersom mina barn struntar högaktningsfullt i hur jag går klädd här hemma.

Sedan ska man gilla att prata om ditten och datten och gärna kommentera lovande programidéer som "Den rätte för Rosing" (om jag någon gång ser programmet lovar jag att kommentera det).

Nå, det var väl allt. Jag kanske kommer på fler viktiga saker som bör finnas i en äkta mode och skönhetsblogg, och då får vi se vad jag kan göra åt saken.

Rost vintage och second hand är rörigt och oerhört charmigt!


Hornsgatan med omnejd är ett lite underskattat shoppingområde i Stockholm. När det kommer till second hand finns det massor av härliga butiker och fynd att göra. Snart väntas en stor shoppinggalleria som i alla andra delar av stan, så det är bara att hoppas att de små guldkornen får finnas kvar. Jag tänkte att jag skulle presentera några utav dem här på bloggen. Förutom den dåliga luften är Hornsgatan en av mina absoluta shoppinggator i Stockholm.


Rost är en sådan vintage butik som jag blir lite kär i direkt när jag kliver in. Det är fullt av kläder och skor från golv till tak, ändå har ägarinnan stenkoll på varenda pryl. Hon är oerhört hjälpsam och vänlig och ber lite om ursäkt för röran, men jag försäkrar att det bara är trevligt. Jag tror att det är större fyndmöjligheter på ett sånt här ställe än till exempel hypade Beyond Retro i SOUK-gallerian. Mycket 20-30 och 40-tal, men också en del nya plagg från oetablerade designers.

Här är några utvalda bilder från butiken:
Skofest! Det finns hur mycket som helst i alla tänkbara stilar.

Vit 30-talsklänning och svart/rödrutig 40-tals kappa som Nordiska rådet gärna ville köpa, men ägarinnan sa nej. Nu vet hon inte om hon vill sälja den överhuvudtaget eftersom den för tur med sig.
Klänningar och kavajer i massor, också de i alla tänkbara stilar och varianter.
Till Rost och Stockholms andra second hand-butiker hittar du via Vintagekartan.

onsdag 25 februari 2009

Det är inte dyrare, så varför välja något annat?



Det är lätt att tänka att bara för att en produkt är etiskt framställd så är den automatiskt dyrare, men så är det alltså inte. Body shops Vitamin E-serie, som är ansiktsvård för normal hy och passar bra vintertid, kostar inte mer än 125 kr burken. Ungefär som vanliga budgetalternativ från Nivea eller Lóreal.

Sen hör jag till dem som tror att det inte är vad du smörjer in dig med som är avgörande för kvaliteten på din hud, utan snarare vad vi äter och luften vi har omkring oss. Ja, goda gener kan väl ha en del med saken att göra också, men sådant är ju svårt att påverka. Så ska man ändå hålla på och smörja kan man lika gärna göra det med något som inte gör skada på djur och natur!

måndag 23 februari 2009

Bilder från Eco Chic i Belgrad och Minsk

Här är några bilder från det svenska ekologiska modeprojektet Eco chic som jag berättade om i förra inlägget. Bilderna kommer från projektledare Anna Maria Bernitz och jag har fått lov att publicera dem. Vill ni se fler bilder från medverkande designers så kolla in projektets katalog med bilder i jätteformat.
Den här första bilden är från Belgrad där utställningen visades mitt på huvudgatan i olika utställningsfönster och nådde en väldigt bred publik. Det var första gången som det diskuterades ekologiskt mode i Belgrad, berättar Anna Maria Bernitz.
De andra två bilderna är från utställningslokalen i Minsk. Det är Johanna Hofring, grundare av Ekovaruhuset, som står bredvid sin egen klänning på bilden.

Filippa K: Eco, vintage och tidlös design



Filippa K är en av de svenska designers som gått på export österut i utsällningen Eco chic som arrangeras av Svenska Institutet. "Towards sustainable Swedish fashion" är ledorden för projektet och syftar till att visa på etiska och miljövänliga alternativ i modebranschen. Utställningen premiärvisades i Belgrad november 2008 och kommer att avslutas i Berlin i januari 2010.
Som de flesta andra klädmärken har Filippa K kläder som är mer och mindre miljövänliga. Kraven för att uppfylla alla kriterier för en Svanen-märkning är väldigt hårda, berättar man i Fillipa K butiken i Götgatsbacken. Därför är endast bastrikå tröjorna i svart och vitt samt ett par jeans helt märkta som ekologiska. Ofta är det i färgningen av kläderna som det blir problem, berättar man vidare. Trots detta strävar Filippa K efter en så miljövänlig profil som möjligt på alla sina kläder. Även de kläder som inte är märkta som ekologiska har alltså tagits fram med största möjliga miljöhänsyn.


I somras öppnade också Filippa K:s egen märkesbutik för vintagekläder på Hornsgatan i Stockholm. Den drivs i regi av erkända Judits second hand. Eftersom Filippa K gjort sig kända för sin tidlösa design är vintagebutiken säkert väl värd ett besök. Jag tror att jag ska ta en tur dit senare i veckan för att titta på utbudet.

Ekokarameller från Gudrun Sjödén i vår



(Klänningen "Jean" i ekologisk bommull, 595 kr)


Gudrun Sjödén tillhör ett av de klädföretag som jobbar med miljön på flera fronter. Det betyder att det inte enbart är deras så kallade ekokollektion som är gjord med omtanke om miljön, utan det genomsyrar hela produktionen och andan hos företaget. Deras kläder är miljömärkta i tre nivåer i form av små blad. Tre blad betyder helt ekologiskt, två blad nästan ekologiskt och ett blad att plagget är framställt med energisnåla metoder och omtanke kring miljön.


Gudrun Sjödén arbetar bland annat med:

  • Design med lång livslängd.
  • Långsiktiga relationer med tillverkare för att garantera en etisk och miljömässigt korrekt hantering.
  • Utveckla ekotillverkningen.


I vår finns deras helt ekologiska baskollektion i karamelliga färger som rosa, limegrönt och ljusblått, men också i sobra svart/vit randiga eller grå/vitrandiga varianter.



De har också den underbara klänningen "Jean" i ekologisk bommull som finns i flera olika färgsättningar (bild överst i inlägget). Gudrun Sjödén tillhör stilmässigt inte någon´av mina favoriter, men den klänningen skulle jag verkligen vilja ha på mig i vår och sommar.


Gör dina beställningar på Gudrun Sjödéns hemsida eller besök någon av butikerna i Götgatsbacken eller Gamla stan i Stockholm.

Ekofrisörer, visst finns dom!


(Bilden lånad från Bileins hemsida)

Det bästa med att gå och klippa sig är inte att få en ny frisyr, utan att få sitta ner i lugn och ro och dricka en kopp kaffe medan någon pysslar om dig. Eller det kanske bara är småbarnsmammor som tänker så?


Idag passade jag även på att prata med min frisör på Hårgänget i Stockholm om ekologisk hårvård. De arbetar med traditionella (dvs. inte så miljövänliga färger) men berättade att flera av deras kunder brukade färga håret på en annan salong som arbetade med örtbaserade och miljövänliga färger för att sedan komma till dem och klippa sig. Efter lite luskande på internet kom jag fram till att salongen hon menade var Bilein på Folkungagatan. Bilein har också en hemsida där du kan hitta återförsäljare av produkterna och se om det finns en salong i närheten av dig. Där berättar de också mer om vad som skiljer deras produkter från traditionell hårfärg.


Naturligtvis Salomonssons heter en annan ekofrisör som dessutom bildat ett nätverk för andra ekofrisörer. Här är länkar från hennes hemsida till de olika frisörerna i ekonätverket.


Själv har jag beställt miljövänlig hårfärg från Bodystore.com som jag tänkte testa i veckan.

söndag 22 februari 2009

Hur är det med budgetkedjornas Ekosatsning?



(Organic cotton från H&M, min favorit längst upp till höger)




(Organic cotton i murriga färger från Lindex)

H&M satsar stort på ekologisk bommull i sina kollektioner. Även Lindex har numer kollektioner av organisk bommull. Men många är skeptiska till företagens engagemang. Självklart ligger det ett kommersiellt intresse bakom, men betyder det att man inte gör en insats för miljön om man handlar ekokläder från de stora budgetkedjorna?

Det finns flera olika aspekter att ta hänsyn till. Finns till exempel intresset att ställa om hela sin produktion av kläder till ekologisk bommull? Helt möjligt menar den svenska bommullsleverantören Dibb AB, Europas största importör av ekologisk bommull (läs artikel). Frågan är då varför man nöjer sig med mindre än så.


Det är dessutom inte alltid enkelt att hitta kläder från företagens ekokollektioner ute i affärerna, skrev e24 i en artikel i höstas. Om de nu satsar så stort på ekokläder, varför finns det inga att köpa? Jag får också den känslan när jag frågar hos de lokala Lindex och HM-butikerna där jag bor. Jo, de har haft byxor och underkläder, men de är nog slut. Kvar finns de obligatoriska T-shirtsen från H&M och en baströjor i jordiga färger hos Lindex. Samtidigt så har personalen märkt av ett ökat intresse, det är många som frågar efter ekokläder.

Asfaltsblomman kritiserar i sin modeblogg bland annat H&M för att vilja profitera på Ekovågen samtidigt som man inte tar ett större socialt ansvar för rättivsa villkor vilket hon självklart har en viktig poäng i. Ändå var H&M ett av de företag som fick bäst resultat i den etikundersökning som IKEA kritiserades väldigt hårt i. Även Lindex och Indiska fick bra resultat.


Trendigt eller ej, kan man bidra till att de stora kedjorna fortsätter att satsa miljövänligt genom att köpa deras ekologiska kollektioner ser jag inget fel i det. Sen kan man tycka att Lindex kunde satsa på ett roligare utbud än dessa tråkiga bommullstoppar.

Demi Moore klär sig sämst

Amerikanska djurrätsorganisationen PETA listar varje år vilka kändisar som klär sig sämst ur ett djurrättsperspektiv. Toppar denna lista gör skådespelerskan Demi Moore och hennes pojkvän Ashton Kutcher kommer tvåa, skriver e24 kvinna.

Läs artikeln här.

lördag 21 februari 2009

Testat: Ocean salt ansiktsskrubb från Lush


Den här produkten rekommenderar jag verkligen! Efter att ha använt den känns ansiktet babylent och rosigt. Känslan sitter i ända till kvällen och jag blir sjukt sugen på att testa fler av Lush´s ansiktsvårdande produkter.

fredag 20 februari 2009

Sorterat länkarna

Jag har nu delat in länkarna i tre olika kategorier så att det ska bli lite lättare att hitta saker. "Shopping", "Bloggar" och "Information". Säg gärna till om ni har bra tips på länkar som ska finnas med på någon av listorna; jag fyller på efter hand, men tiden att sitta och kolla olika sidor är begränsad så vet ni något bra...

Ekologiska skönhetsprodukter från Essential care


(Bild lånad från newsdesk)

Essential care är en helt ekologisk hudvårdsserie som miljöcertifierats av brittiska
Soil Association. Produkterna tillverkas av ekologiska växtoljor och biodynamiska örter.
Återförsäljare i Sverige är Ekohygien och du kan köpa deras produkter via hemsidan.

Prisexempel: Dagcreme, 50 ml, 245 kr.

En samling av Eco-modebloggar

Bloggen Miljöbloggaktuellt är en promenad i den gröna bloggosfären och håller koll på det mesta. Bör inte missas! Nu har de också varit så vänliga att samla ihop ett antal Eco-modebloggar till oss, länken har du här.
Jag fick visst också vara med på ett hörn, tack så mycket snälla!

torsdag 19 februari 2009

Fair trade jewellery


(Bild från freedigitalphotos)

Juvelbranschen är en smutsig historia. Ofta är delar av kedjan från leverantör till smyckestillverkare hemlig, och det kan vara svårt att få garantier för att smyckena man köper inte är så kallade "Blood diamonds". I Danmark har guldsmederna Bodil Binner och Josephine Bergsöe startat Fair Trade Jewellers för att sprida kunskap och verka för att juvelinsdustrin ska ta större ansvar för miljö och arbetsförhållanden, skriver Eco Queen i senaste numret. I deras egen tillverkning är kedjan synlig från början till slut. Alla kan bidra till att stoppa försäljningen av konfliktdiamanter genom att fråga efter garantier från butikernas diamantleverantörer när det är aktuellt att shoppa bling bling.

Testat: Vårnytt från Body shop



Body shop har fått in en del vårnyheter, bland annat läppstift i tre olika nyanser. Jag har testat den ljusaste; soft pink. Plus för den söta hylsan (roligt att ta upp ur handväskan) och krämig lättapplicerad konsistens. Stiftet ger en söt och diskret ton av rosa med lite glitter i.

Minus för att det känns lite odrygt; färgen måste bättras på ofta.

onsdag 18 februari 2009

Paisley inspirerade scarves 2,50 kr st







Egentligen kostade de 5 kr st, men eftersom det var halva priset på allt i butiken. Det är så att man skäms nästan! Inhandlade på Kupan (Röda korset) i Tumba. Stora fyndmöjligheter!

tisdag 17 februari 2009

Urtekrams etiska produkter finns numer att köpa på Ica


(Deo Crystal Rose 59 kr på Ica Maxi i Botkyrka)
Danska Urtekram har tillverkat ekologiska och icke-djurtestade produkter sedan 1972. Jag vet att vi hade deras nässelschampo hemma när vi var små. Mycket har hänt sedan dess; designen har blivit snyggare och mer kommersiell, och produkterna går numer att köpa på Ica. Just det, i alla fall på Ica Maxi i Botkyrka som satsar på att bli en av Sveriges största inom ekologiskt.
Jag har testat deras Deo Crystal Rose, och den funkar utmärkt och doftar lagom diskret. Finns också i Eucalyptus och Aloe Vera.

måndag 16 februari 2009

Swap-O-Rama med Bittra Britta



Bittra Britta föddes som en blogg 2006. Hon hade tröttnat på att ständigt ha dåligt samvete för sin lust till att konsumera saker, och bestämde sig i stället för att se till att konsumera på ett hållbart sätt. "Frossa med gott samvete" blev slagordet. 2008 blev Bittra Britta också ett eget varumärke med egen, hållbar design. Nu ordnas också Swap-O-Rama i märkets regi. Trenden med swapping startade i New York, i praktiken klädbytardagar på klubb.


Regler för Swapping:

  • Ta med minst ett och högst tre klädesplagg du vill byta ut. Det ska vara fina kläder, inget skräp!
  • Byt in varje klädesplagg mot en guldpeng.
  • Fördrink och mingel där du får kolla in alla grejer.
  • En konfrancier ropar ut när starten går; då har alla 15-30 minuter på sig att byta in sina guldpengar mot kläder.
  • Efterfest där det även finns stylister och skräddare på plats om kläderna behöver ändras något.
Bittra Britta är verksam i Göteborgsområdet, men det låter som en riktigt kul grej att göra i miniformat hemma med kompisarna och deras kompisar. Bjud in till en riktig klädbytarfest och se till att göra det glamouröst med drinkar och mingelmusik. Ett event som man lätt skulle kunna ha ett par gånger om året när det är dags att uppdatera garderoben inför nästa säsong.
Jag läste om Bittra Britta i tidningen Eco Queen nr 1 2009. Det är också deras bild jag fotat av.

söndag 15 februari 2009

Alla hjärtans dag present




Till min kära make hittade jag dessa produkter på Lush. En showergel med kaffe, choklad, limejuice och hampaolja. Det tyckte jag lät tillräckligt manligt, även för min nogräknade karl. Dessutom heter den Sonic death monkey, så det kan ju inte bli fel. Kompletterade med massageolja i fast form som smälter på huden. Doftar pepparmint.

Kusco Murphy hårvård - Det är enklare än man tror att hitta bra alternativ!


Kusco-Murphy är ett australienskt företag som gör hårprodukter i läckert designade burkar gjorda av återvunnet material. Alla deras produkter är organiska och inte testade på djur. Jag har inte testat hur bra de är, men jag skulle kunna tänka mig att köpa dem bara för de snygga burkarna. Deras produkter finns att köpa på Hårgänget i Götgatsbacken.

Aktuellt på Ekovaruhuset

Ekovaruhusets utbud är väldigt blandat. Allt från skönhetsprodukter från Dr.Hauschka, eco-rengöringsmedel, barnkläder, black spot sneakers (vegan-vänliga) och dyrare ekologiska designerplagg. Just nu har de bland annat 50 % rea på ekologiska jeans från Kuyichi (c:a 500 kr) och halva priset på en hel del designerplagg. Mer information om vilka designers och deras produkter hittar du på Ekovaruhusets hemsida.


För den som har en slant över och tycker om att känna sig både stylish och reko finns dessa röd-rosa stövlar:


Ljust grå-blå trenchcoat från fin i klassiskt snitt, men med söta klockade ärmar, halva priset (ord.pris 3000 kr). Bakom märket som också designar ekologiska jeans, står norske designern Per Age Siversten. Här är företagets egen hemsida.



Väldigt vackra och väldigt dyra är dessa stickade vantar från Erica Laurell, de blir dina för 999 kr:



Sen har de tidskrifter också; bland annat Camino som är ett ekolgoiskt livsstils magasin och den här tidningen, Eco Queen, som jag inte sett förut. Mode, reportage, inredning och annat, allt i ekologisk anda. Har dessutom hunnit testa ett par av tidningens vegetariska recept redan, riktigt goda! Eco Queen fick pris som Årets tidskrift 2008 och är helt klart värd att investera i om man är intresserad av att vara både snygg och eko.

fredag 13 februari 2009

Trendanalys: Back to basic


Jag hör inte till dem som tror att framtidens mode kommer glittra i silver och bestå av nya, läckra material. Med tanke på det ekologiska medvetande som får allt större genomslag ser jag snarare ekologiskt hållbara kläder i basfärger och modeller. Allt ska kunna gå att kombineras med varandra och hålla i evigheter, för att undivka slit och släng konsumtionen. En tröja kommer att kosta, men då kanske du inte behöver fler än fem tröjor istället. Trivs just nu bäst i enkla baskläder (även om det säkert kommer förändras när jag blir sådär vårsprallig) och skulle helst vilja ha någon av mina Granit-tröjor på mig varje dag. På bilden är ett urval av de kläder jag skaffat mig därifrån; randig långärmad, svart kortärmad, grå långärmad T-shirtklänning och så Bebisens svarta med farfars-knäppning.


Det går bra att beställa deras kläder över nätet på Granit.se.